Poetry Circle

Poetry Circle Nowhere

Poetry Circle Nowhere is een landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers dat performances en voorstellingen maakt voor theaters, festivals, huiskamers, boomhutten en andere plekken.

Poetry Circle Nowhere heeft Circles in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Leeuwarden en Zwolle. In elke stad komen wekelijks schrijvers samen om onder gepassioneerde leiding van coaches en artiesten van verschillende pluimage hun kunsten te ontplooien. Excellente talenten stromen uit deze kweekvijvers door naar Poetry Circle Nowhere; een collectief van artiesten die performances en voorstellingen maakt voor prominente podia in binnen- en buitenland. Kijk op de pagina Performers voor een dwarsdoorsnede uit ons netwerk

Achtergrond

In den beginne was het woord…..en een groepje enthousiaste schrijvers, een bevlogen workshopmaster, een slecht verlicht lokaaltje in jongerenproductiehuis Nowhere in Amsterdam- Oost en hoofden vol poëzie en dromen. Na een eerste workshopserie en een bescheiden optreden groeide de behoefte om meer te schrijven, te experimenteren, te leren van masters, om op podia over de hele wereld te schitteren, om spoken word naar plekken te brengen waar ze dat eerder nog niet hadden gehoord, om de grenzen van het genre eens flink op te rekken, om buiten de hokjes te kleuren, te flirten met dans, muziek, theater, beeld en alles wat er tussen in zit…kortom de behoefte aan een Groots Avontuur. En zo geschiedde…en ze noemden het de Poetry Circle Nowhere.

Poetry Circle Nowhere is in 2007 gestart door Lies Aris en Babs Gons. In 2010 stapte Jorien Waanders als zakelijk leider in. Babs Gons was artistiek leider tot 2014. De groep groeide uit tot een professioneel gezelschap met een indrukwekkende cv van optredens, voorstellingen en poëtische (internationale) samenwerkingen. Poetry Circle Nowhere stond o.a. op het internationale theaterfestival Contacting the World in Manchester, Read My World Internationaal Literatuurfestival, op Oerol, Mysteryland, Noorderzon, Solar Festival. Poetry Circle werkte samen met vele gastdocenten, theatermakers en regisseurs waaronder Wonder Allen-Smith, Ursula Rucker, Lucas de Man, Neske Beks, Benji Reid (GB), Mike van Wetten, Akwasi, Typhoon, Ellen Deckwitz, Maarten Das, Lemon Anderson (VS), Breis (GB) en Sharrif Simmons (VS).

Wie

Poetry Circle Nowhere huist in productiehuis NOWHERE in Amsterdam en wordt geleid door Marije Koens. Tim Blaauw is programmamaker. Zeinab el Bouni is van vaste waarde als producent.

Elke Circle kent een eigen coach die de jonge poëten begeleidt. Zij zetten vele theatermakers, dichters, schrijvers en rappers in als gastdocenten. In 2018/2019 zijn de coaches:

  • Poetry Circle 010: Gery Mendes
  • Poetry Circle 013: Lynne Kuijer en Onias Landveld
  • Poetry Circle 020: Sjaan Flikweert en Mirte Hartland
  • Poetry Circle 038: Manu van Kersbergen
  • Poetry Circle 040: Jörgen Gario
  • Poetry Circle 058: Joost van Kersbergen

In elke stad wordt nauw samen gewerkt met de lokale partners: WORM, Tilt, De NWE Vorst, Hedon, Nowhere, Dynamo, Hip Hop Lab 040 en Neushoorn.

Met dank aan

Amsterdams Fonds voor de kunst, Fonds Cultuurparticipatie, Nederlands Letterenfonds, Fonds Podiumkunsten, VSBfonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds – Noord Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Hausta Donans Fonds, Gemeente Rotterdam, Cultuur Eindhoven, Provincie Overijssel, Hervormd Weeshuis