Join us
Back

OVER HET IJ X POETRY CIRCLE

In 2024 doet Full Circle-maker Linde van Wingerden mee aan het UNBOXED programma van Over het IJ. Over het IJ en Poetry Circle zijn trouwe samenwerkingspartners. Over Het IJ biedt een mooie kans voor Poetry Circle-makers om door te groeien na een workshoptraject, en hun werk aan een groter publiek te laten zien. De spoken word-artiesten uit het netwerk van Poetry Circle bieden Over het IJ een vernieuwende blik op theater en podiumkunst. Het ontwikkeltraject Unboxed biedt makers de begeleiding en ondersteuning die zij nodig hebben bij hun eerste stappen richting (locatie)theater.  

 

Poetry Circle kan makers aandragen voor het Unboxed-traject. Zo droegen we Nour Jordan aan om haar voorstelling te ontwikkelen en te spelen bij Over Het IJ 2023. Nour maakte onder begeleiding van Over Het IJ en Poetry Circle de voorstelling Ghriba (غريبة), een spoken word-voorstelling van 15 minuten over de ruimte die Nour met haar Tunesisch-Nederlandse wortels ervaart tussen haar twee moedertalen, twee landen en twee identiteiten. 

Over het IJ Festival 

Over het IJ is festival met een focus op locatietheater in Amsterdam Noord. In het Unboxed programma krijgen nieuwe makers de kans een mini-locatietheatervoorstelling te maken op de NDSM-werf. Het werk wordt ontwikkeld binnen een traject met artistieke, marketing, zakelijke en productionele begeleiding.

Spoken word-artiesten en woordkunstenaars die de ambitie hebben om een eigen theatervoorstelling te maken, kunnen zich verder ontwikkelen bij Over het IJ Festival. Over het IJ is een theaterfestival dat ieder jaar plaatsvindt in Amsterdam-Noord. Over het IJ ziet dat veel nieuwe makers zich meer dan ooit expliciet verhouden tot de wereld en werk niet in de black box van het theater willen tonen, maar midden in de wereld. Daar waar niet alleen extra voelbaar is waar ze werk over willen maken, maar ook waarom ze bepaalde onderwerpen oppakken.  

 

In het Unboxed programma nodigt Over het IJ 6 makers of collectieven uit, die zich bij het ontwikkelen van een plan laten inspireren door de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Makers formuleren vanuit de locatie een onderzoeksvraag, in plaats van te starten met een vooraf uitgewerkt plan. Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar een nieuwe mini-locatietheatervoorstelling (of in welke vorm het werk zich manifesteert) van max. 15 minuten. Makers die meedoen aan het Unboxed-traject krijgen artistieke, marketing, zakelijke en productionele begeleiding, 3 workshopdagen, makersmeetings met veel uitwisseling en een speelplek op het festival.