Join us
Back

Over Poetry Circle

Poetry Circle is hét landelijk platform voor spoken word. Door het hele land bieden we beginnende woordkunstenaars, ervaren artiesten en liefhebbers van spoken word plekken om elkaar te ontmoeten en met elkaar te leren.

Poetry, people, power, play. Dat zijn de kernprincipes van Poetry Circle. Poëzie performen is het vertellen van een verhaal – jouw verhaal, de verhalen die belangrijk zijn om te delen. Van persoonlijke ervaringen tot grotere issues, bij Poetry Circle is elk verhaal welkom. Bij ons draait het om echtheid. Met onze workshops, talentontwikkelingstrajecten en intieme podiumavonden nodigen we schrijftalenten uit om hun eigen stem en stijl te vinden en zich te ontwikkelen als schrijver en performer. 

TALENTONTWIKKELING 

Er bestaat geen school voor spoken word. Wij zijn dat ook niet, maar er valt genoeg te leren. Of je nu net begint met schrijven, of al een tijdje bezig bent en verdieping zoekt, bij Poetry Circle geloven we in each one, teach one: we hebben geen vaste lesprogramma’s, maar coachende makers die hun kennis en ervaring doorgeven aan de nieuwe generatie. 

Poetry Circle workshopseizoen

In zeven steden door heel Nederland bieden we een workshopseizoen aan voor beginnende verhalenvertellers, dichters, schrijvers, songwriters en anderen die hun stem willen laten horen. Zes maanden lang volgen zij wekelijks workshops van een vaste coach en inspirerende gastdocenten uit de spoken word-scene om te leren over spoken word, hun schrijven te ontwikkelen en hun performancestijl te leren kennen. Tijdens het seizoen krijgen ze de kans om podiumervaring op te doen bij de Circle Sessions: laagdrempelige podiumavonden waarbij Circles uit verschillende steden elkaar ontmoeten. Het seizoen wordt afgesloten met een eindpresentatie op onze jaarlijkse Poetry Circle Manifestatie. We hebben Circles in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Zwolle en Leeuwarden.  

Korte workshopseries en eenmalige workshops

Wil je kennismaken met spoken word en is een heel seizoen nog iets te veel van het goede? We verzorgen ook op onregelmatige basis korte workshopseries en eenmalige workshops, in samenwerking met culturele partners in allerlei steden.  

PROFESSIONALISERING 

Been there, done that? Ook de meer ervaren makers bieden we ruimte om zich verder te ontwikkelen en hun maakpraktijk te professionaliseren.  

Full Circle

Full Circle is ons landelijke maaktraject voor schrijvers, dichters en spoken word-kunstenaars met een startende professionele praktijk. Een selecte groep ervaren makers komt maandelijks bijeen om hun schrijverschap te verdiepen en inhoudelijk te ontwikkelen. Tijdens Full Circle ga je aan de slag met het (af)maken van een eigen schrijfproject en wordt er aandacht besteed aan alles wat met professionaliseren te maken heeft: van obstakels in creatief proces tot het financieren van het eigen project. Elkaar motiveren, feedback geven en inspireren vormt het hart van de Full Circle.  

Individuele professionalisering

Poetry Circle werkt samen met verschillende organisaties die makers helpen bij hun volgende stappen in het culturele veld. Zo koppelen we ambitieuze makers aan talentenprogramma’s zoals Wolk, #NieuweStukken en Slow Writing Lab en ondersteunen we talenten bij het maken van hun eerste producties.  

 

NETWERK & SAMENWERKING 

Uit al deze programma’s is inmiddels een enorm netwerk aan diverse woordkunstenaars ontstaan. Dit makersnetwerk bestaat uit coaches en artiesten van het eerste uur en wordt ieder jaar aangevuld met nieuw talent. Samen met hen ontwikkelen we uiteenlopende producties en programma’s in opdracht. Heb jij een idee voor een samenwerking met ons? Neem contact op! 

GESCHIEDENIS

Poetry Circle begon in 2007 als een eenmalige spoken word-workshopserie in Amsterdam, in Productiehuis Nowhere. Spoken word was toen nog een onbekende discipline in Nederland. Woordkunstenaar Babs Gons, die al sinds 1999 bezig was om spoken word op de kaart te zetten in Nederland, vond het hoog tijd dat jonge Nederlandse schrijvers de kans kregen om kennis te maken met spoken word als podiumkunst.

Samen met Lies Aris, toenmalig artistiek leider van Nowhere, begon zij te bouwen aan een plek voor jong schrijftalent om te experimenteren met spoken word. Er kwam een eerste workshopserie, een eerste groep enthousiaste schrijvers en een eerste bescheiden performance. Al snel ontstond de behoefte aan meer: meer schrijven, meer optreden en de grenzen van de discipline nog meer oprekken. Zo groeide een kleine groep talenten uit tot een performance gezelschap met een indrukwekkend cv aan poëtische optredens en samenwerkingen. Kort daarna kwam de nadruk meer te liggen op het ontwikkelen van jong spoken word-talent door heel Nederland, waardoor we uitgegroeid zijn tot het landelijk platform voor spoken word en talentontwikkeling dat we vandaag de dag zijn!