Join us
Back

The Last Poet | Toneelschuur Producties

TE ZIEN VAN 23 MAART T/M 19 MEI

OP VERSCHILLENDE PLEKKEN IN NEDERLAND

Voor The Last Poet laat regisseur Nita Kersten zich inspireren door The Last Poets, een collectief van dichters uit de tijd van de civil rights movement in de VS en het boek De laatste dichters dat Christine Otten over hen schreef. Met hun vlijm­scherpe, acti­vis­ti­sche gedichten ondersteund door percussie, hebben zij het dich­ter­schap geher­de­fi­ni­eerd. De invloed van hun werk op de hiphop­cul­tuur en spoken word is wereldwijd nog altijd terug te horen maar wordt vaak vergeten.

Kersten en toneel­schrijver Maxine Palit de Jongh duiken daarom in de oorsprong van deze kunstvorm en zoomen in een rauwe, ritmische en poëtische toneeltekst in op het levens­ver­haal van Umar Bin Hassan, één van de meest spraak­ma­kende leden van het collectief. Vijf acteurs recon­stru­eren op het snijvlak van theater, spoken word en hiphop zijn verhaal. Umar, de stotterende jongen die de platen­speler van zijn zusje verkoopt voor een busticket naar New York om zich aan te sluiten bij The Last Poets. Een stil kind dat opgroeit in onge­lijk­heid maar geïn­spi­reerd door zijn moeder Bobby Jean en gedreven door activisme, zijn stem vindt in luid klinkende poëzie voor zijn gemeenschap.

Maxine Palit de Jongh over The Last Poet: The Last Poets’ zijn opgericht op de verjaardag van Malcolm X in het Marcus Garvey Park (voorheen Mount Morris Park). Abiodun Oyewole vertelde ons dat hij na de dood van dr. Martin Luther King in elke vezel van zijn lijf voelde dat hij in beweging moest komen. Daar, midden in Harlem, vlakbij het huis van grote dichter en andere inspirator, Langston Hughes, werden hun woorden in de gemeenschap geplant. De woede, het onrecht en de hoop op verandering is wat het werk van ​The Last Poets’ onmisbaar maakt voor iedereen die voor gelijkheid strijdt. Met het maken van deze voor­stel­ling, het uitlichten van dit prachtige en vurige werk willen Nita en ik het publiek deelgenoot maken van deze wereldgeschiedenis.’