Join us
Back

Audities | Join the Circle 23/24

Wil je meer informatie over de audities? Lees deze pagina goed door en check vooral de tips aan het einde van de pagina.

Waarom zijn er audities? 

Poetry Circle kiest om verschillende reden om met audities te werken. Hier de belangrijkste op een rijtje:  

  • Er is een te groot aantal aanmeldingen voor de beperkte plekken in elke Poetry Circle. Binnen een Poetry Circle is er plek voor maximaal 15 schrijvers. We willen deze Circles niet vullen op basis van wie zich als eerste aanmeldt of op basis van willekeurige loting, dus hebben we voor de next best thing gekozen: audities.
  • Onze audities staan niet in teken van het selecteren van de allerbeste schrijvers, of de spoken word-artiesten met een indrukwekkend cv aan podiumplekken. Het gaat om het selecteren van een fijne, werkbare groep, waarmee de coaches het aankomend half jaar gaan werken. Er wordt dus niet gekeken naar hoe goed je tekst en je voordracht is, maar vooral naar wat je kan en wil leren, en hoe je bent in de groep. 
  • Tegelijkertijd is het voor jou een moment om in te checken met jezelf: wat vind ik van Poetry Circle? Zie ik mezelf zes maanden met deze mensen schrijven en performen? Word ik enthousiast van de coaches? Als Poetry Circle niet de plek voor jou blijkt, dan is dat oké.  

Samenstelling van de groep 

De coaches van elke Poetry Circle doen hun best om een diverse groep samen te stellen: een mix van oude en nieuwe leden, verschillende schrijf- en performancestijlen, andere perspectieven, verschillende leeftijden en uiteenlopende persoonlijkheden. Ook de inschatting of iemand de toewijding heeft om iedere week aanwezig te zijn en of het traject past bij dit punt in iemands persoonlijke en artistieke ontwikkeling speelt mee.
We beseffen ons heel goed dat dit erg tricky is en dat één spannende auditieavond natuurlijk niet alles over je zegt. Het is heel belangrijk om te benadrukken dat de auditie uitslag weinig zegt over je kwaliteit als woordkunstenaar. Poetry Circle kiest niet voor de objectief allerbeste mensen, maar voor de mensen die samen een fijne, veilige en werkbare groep vormen.  

Laat een afwijzing er dus alsjeblieft niet voor zorgen dat je stopt met schrijven of performen!  

Wat moet ik voorbereiden? 

Voor de auditie bereid je één zelfgeschreven tekst voor. Het is fijn als je de tekst uit je hoofd kent, maar je mag er ook een papiertje bij houden. Deze tekst mag maximaal 2 minuten duren. Is je tekst korter? Helemaal prima! Ook met een tekst van 4 regels krijgen we een gevoel van wat en hoe je schrijft.  

Mag je twee korte teksten doen in deze tijd van twee minuten? Nee! We willen het heel graag beperken tot één tekst per auditant.  

Ga respectvol om met deze tijd, want 2 minuten is écht 2 minuten. Wanneer je de 2 minuten volmaakt en je tekst nog niet klaar is, mag je de zin afmaken waar je in bezig was, maar niet verder in je tekst. Deze tijdslimiet is zo strikt omdat er anders niet genoeg tijd is voor de andere auditanten.  

Belangrijk om hier te benadrukken is dat lange teksten niet beter zijn dan korte teksten. Kies een tekst waar jij trots op bent en die je graag met de coaches en de overige auditanten wil delen. Ja, dat lees je goed: de andere auditanten zijn aanwezig tijdens je auditie. Daarover hieronder meer.  

Bereid ook voor waarom je mee wil doen aan Poetry Circle. Wat wil je leren? Wat draag je bij aan de groep? Waarom schrijf je?  

Denk ook goed na over wat deelname aan Poetry Circle betekent: vanaf januari t/m juni heb je op een doordeweekse avond een bijeenkomst, daarnaast zijn er 2 Circle Sessions waarbij je mag optreden, en zijn er 2 landelijke dagen. Je aanwezigheid wordt zowel bij de wekelijkse bijeenkomsten, als de bijkomende evenementen verwacht. Weet je nu al dat je er een periode niet bent? Wees daar dan eerlijk over: het zou jammer zijn als je een plek van iemand inneemt die er wél bij kan zijn.  

Hoe verloopt de avond? 

Op de auditieavond zijn de volgende mensen aanwezig: de coaches, de coördinator(en), een Poetry Circle-teamlid en de overige auditanten. Wanneer je op de auditielocatie aankomt, word je, samen met de andere auditanten, ontvangen door de coördinator.  

De auditie begint met een voorstelrondje van de aanwezigen: coaches, coördinatoren en het Poetry Circle-teamlid stellen zich voor. Dan wordt meteen de Circle Code besproken: dit zijn de gedragsregels van Poetry Circle. We spreken op dat moment met elkaar af dat we respectvol met elkaar omgaan en dat haatdragend taalgebruik NOOIT welkom is bij Poetry Circle.  

Dan trappen de coaches af met een groepsopdracht, zodat je de zenuwen een beetje los kan laten, bekend kan raken met de ruimte en je de andere auditanten een beetje leert kennen. Daarna is het tijd om plaats te nemen en om de beurt naar voren te komen om je tekst voor te dragen. Je doet dus auditie met publiek dat bestaat uit de overige auditanten, de coaches, de coördinator(en) en het Poetry Circle-teamlid.  

Je stelt je kort voor, doet je tekst en hebt daarna een kort gesprekje met de coaches. Soms stellen de coaches je een vraag en soms vragen ze je of je met een kleine aanpassing je tekst nog eens wil doen (bijvoorbeeld met een andere emotie). Daarna neem je weer plaats en is de volgende auditant aan de beurt.  

Belangrijk om te weten is dat het Poetry Circle-teamlid de tijd bijhoudt. Wij hebben een timer en wanneer je de 2 minuten bereikt, steken wij onze hand op en mag je je zin afmaken.  

Je mag NIET iemand meenemen, alleen wanneer je medische ondersteuning nodig hebt. Mocht dit het geval zijn, stuur dan een mailtje naar info@poetrycircle.nl met je volledige naam, voor welke Poetry Circle je auditie doet en wie je meeneemt.  

 

Hoe werkt het met de uitslag?  

De uitslag volgt zo snel mogelijk na de laatste auditieavond. Sommige steden hebben 2, of zelfs 3, auditieavonden. Daarna wordt de selectie gemaakt door de coaches, waarna je geïnformeerd wordt of je bent toegelaten via de mail. Op z’n allerlaatst hoor je de uitslag op maandag 4 december 

Ben je toegelaten? Mega leuk. Je ontvangt na je toelating zo snel mogelijk een jaarplanning en alle andere handige informatie voor het seizoen aftrapt op 13 januari in Productiehuis Nowhere, het thuis van Poetry Circle.  

Ben je niet toegelaten? Ontzettend jammer. Blijf alsjeblieft doorgaan met schrijven, bezoek open mic-avonden en laat je niet uit het veld slaan. Nogmaals, de auditie-uitslag zegt weinig over de kwaliteit van je schrijven en performance. Helaas kan er geen individuele feedback gegeven worden op de auditanten, omdat hier te veel auditanten voor zijn. Wij hopen op je begrip daarvoor. 

Tips!  

  • Leer je tekst uit je hoofd. Dit is geen must, maar wel fijn, ook voor jou. 
  • Lees niet van je telefoon, maar van een papiertje. 
  • Oefen je tekst met een timer, want 2 minuten is écht 2 minuten. 
  • Denk na over waarom Poetry Circle een plek voor jou is: wat wil je leren en wat breng je in de groep?  
  • Kom als jezelf. Doe iets leuks aan, of iets waar je je comfortabel in voelt, of allebei, dan doen wij dat ook. 

Heb je nog vragen? 

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar je kan voor extra informatie kijken op onze FAQ-pagina. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar info@poetrycircle.nl en wij proberen zo snel mogelijk op je te antwoorden!  

Geen vragen, wel aanmelden? 

Leuk! Klik hier. Maak een Nowhere-account aan (of gebruik je al bestaande account), kies voor “aanmelden voor programma” en selecteer jouw lokale Circle!  

En dan nog even dit… 

Word ik dan nu beroemd?  

Als dit je doel is, dan zijn wij niet de plek voor jou. Wij zijn de plek voor mensen die schrijven vanuit noodzaak en passie, en daarom op het podium willen staan. We zijn er niet voor mensen die op het podium willen staan, puur omdat ze op het podium willen staan. Dat betekent natuurlijk niet dat je het niet meeeeega leuk mag vinden om op het podium te staan.  

Voor wie zijn we er wel?  

Voor iedereen met een passie voor spoken word, woordkunst, verhalen vertellen, dichten of schrijven, tussen de 18 en 35 jaar. Je hoeft geen ervaring te hebben met optreden of je teksten ooit met iemand gedeeld te hebben. Dit mag natuurlijk wel! 

Poetry Circle is geen individueel traject: je doet auditie als individu, maar daarna word je onderdeel van de Circle. In deze Circle wordt er gemaakt, geschreven en geëvalueerd als groep. Hoewel je werkt aan je individuele teksten en je unieke performancestijl, gebeurt dit altijd in de context van de groep. Aan het eind werk je met de groep toe naar een gezamenlijke eindproductie, waar jullie met z’n allen bepalen wat jullie willen maken en dit proces met elkaar dragen.

Zoek je een traject met veel individuele aandacht en persoonlijke feedbackmomenten? Dan is Poetry Circle niet de plek voor jou. Wil je graag groeien samen met anderen, en met en van elkaar leren? Dan is Poetry Circle absoluut de plek voor jou. 

Over die leeftijdsgrens: Ben je ooit te oud om te leren of je talent te ontdekken? Nee, maar helaas bij ons wel. Door grote interesse en een beperkt aanbod zijn we genoodzaakt ergens een grens te stellen. In ons geval is dit op leeftijd.