Join us
Back
Events

Het Is Niet Nieuw | Geoffrey van der Ven

FRINGE FESTIVAL AMSTERDAM

@ PRODUCTIEHUIS NOWHERE

“Het Is Niet Nieuw” is een intieme poëtische voorstelling over de verborgen queer verhalen van Afrika. Geoffrey van der Ven neemt je mee op een reis langs de queer personen en tradities van Afrika. Wie was de vrouwelijke koning Nzinga Mbande, of de homoseksuele Kabaka Mwanga? Waarom kennen we deze verhalen niet, en wat betekenen zij voor de queer personen van vandaag?

“En met de verovering van landen, en geforceerde religie, zijn we veel van deze kennis kwijtgeraakt. Dat wat we weten, gewist. De geschiedenis die we vandaag kennen, is volledig incompleet. Delen ervan verkeerd gerepresenteerd, andere hoofdstukken genegeerd. Dus tenzij je er naar op zoek gaat, komt je de ware verhalen niet tegen.”

“Het is niet nieuw” is een poëtische geschiedenisles over de queer geschiedenis van Afrika. Afrika heeft een rijke, maar verborgen queer geschiedenis. Doordat deze verhalen nooit verteld worden, ontbreekt deze kennis bij het maken van huidige politieke en sociale keuzes. In Het is niet nieuw onderzoekt Geoffrey van der Ven hoe hij zich als half Nigeriaanse homo verhoudt tot deze onvertelde verhalen: hoe nieuw is zijn verhaal?

Door middel van spoken word, storytelling en multimedia neemt Geoffrey het publiek mee in de verborgen geschiedenis van de queer community, Afrikaanse tradities en de heldenverhalen die niet nieuw zijn, maar te lang ongehoord.