Join us
Back
Events

Borboletas | Gery Mendes @ Tilburg

19:30-22:00

Rode Salon

@ Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg

Een vader en een zoon.
Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen liggen de weggedrukte beelden.

Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen om ooit, als een koning, terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament, of stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld.

Borboletas is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken met zijn vader: Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, langs het geweten, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader?

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist met wortels in de hiphop, gebruikt Gery Mendes de muziek die in zijn dna zit: Kaapverdiaanse muziek zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek, en hiphop. Bij Orkater maakte hij met Orkatercollectief Sir Duke de voorstellingen The Black out van ’77, Hatta & De Kom, en Guilty until Proven en was hij verantwoordelijk voor de muziek van Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve waarin hij ook als speler en muzikant te zien was.

Voorprogramma Tilburg

Voorafgaand aan de voorstelling dragen drie jonge spoken word-artiesten van Poetry Circle voor uit eigen werk, geïnspireerd op thema’s uit de voorstelling. Kom dus op tijd en geniet van het optreden van Tilburgse helden Joshua Snijders, Tristen Theunisz & Lydia Dommering.

Om 19.30 uur in de Rode Salon (gratis).

Concept, spel, tekst en muziek: Gery Mendes

Regie: Benji Reid

Tekstadvies: Maarten van Hinte

Decor: Zico Lopes