Join us
Back
Events

PODIUMPROGRAMMA | Poetry Circle Manifestatie

HOME IS WHERE YOU ARE – PODIUMPROGRAMMA

21:15-23:15

@ TOLHUISTUIN

Download hier het blokkenschema voor de hele dag.

Poetry Circle Manifestatie: dé dag voor spoken word en woordkunst. Voor alle woordkunstenaars, verhalenvertellers, spoken word-artiesten, in de dop of al ontpopt. Voor alle liefhebbers van woorden, gesproken of geschreven. Voor de lezers, de schrijvers, de kijkers, de doeners, de luisteraars, en iedereen ertussenin. Op 24 juni komen we samen om het woord en de kunstenaars te vieren in de Tolhuistuin in Amsterdam, alsof we thuis zijn.  

*Scroll voor alle makers

Avondprogramma: Home is Where You Are

Dean BowenSydney Lowell  – Sophia BlydenSunni Lamin BarrowJust Big Hills 

Muzikale afsluiting: Meral Polat 

Een thuis wordt niet altijd gevonden, een thuis wordt vaak gemaakt, geclaimd of gevormd, samen met jou, samen met een ander. Deze artiesten hebben ieder binnen hun werk onderzoek gedaan naar het toe-eigenen van een ruimte die van en voor henzelf is. Een ruimte die hen een thuis biedt waar ze mogen bestaan, zonder kanttekening. Tijdens een uur lange performance nemen deze artiesten je mee in hun bevindingen.  

Aanvang: 21.15 

Duur: 1.5 uur  

Voertaal: Nederlands & Engels 

Locatie: IJzaal 

Dean Bowen (1984) is dichter, performer en programmamaker. Hij houdt zich in zijn werk bezig met de dynamiek van de samengestelde identiteit en hoe deze zich verhoudt tot de politieke en maatschappelijke positionering van het individu. Zijn debuutbundel Bokman (2018) is beschreven als lyrisch, bevlogen en woedend; een persoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. Bokman verscheen in 2021 in Italiaanse vertaling. In 2020 verscheen het chapbook  Ik vond geen spoken in Achtmaal. Een intieme zoektocht naar wat er overblijft van een mens nadat ze gestorven zijn. In deze publicatie, die tot stand kwam in samenwerking met literair festival Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds – Noord-Brabant, zoek Bowen naar een manier om zich te verhouden tot activist en dichter Henriette Roland Holst. Hiervoor verbleef hij op het voormalige landgoed van Roland Holst op de Oude Buisse Heide in diens voormalige buitenhuis. 

Dean Bowen publiceerde op de online platforms Samplekanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Tirade, Revisor en de Gids. Zijn krachtige voordracht maakt hem een graag geziene gast bij verscheidene woordkunstpodia in zowel binnen- als buitenland. Het bracht hem naar Zuid-Afrika, de VS, Slowakije, Italië en Oostenrijk. Bowen won de eerste Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie en zijn debuut  Bokman werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs. 

Hij is docent performance literature en poëzie aan de creative writing opleiding van ArtEZ in Arnhem en hij ontwikkelde tijdens de lockdowns de theatervoorstelling Poetic Resistance met Willie Darktrousers, Martin Rombouts en Maxime Garcia Diaz.   

Foto door Esther Lutgendorff.

Meral Polat is actrice, theatermaakster en zangeres. In 2004 studeerde ze af aan de Toneelschool van Amsterdam. Daarna was ze te zien in verschillende theatervoorstellingen, waaronder Gesluierde monologen. Met het Meral Polat Trio bracht ze in januari haar debuutalbum Ez Me uit. 

Foto door Peter de Jong.

Een creatieve geest, geboren als Sydney Lowell, vertelt ze met haar ritmische woordkunst verhalen die doen bewegen. Soms kritisch, soms sensueel, soms introvert, soms ‘extra’ – altijd soulful. De Amsterdamse is actief als dichter, stemacteur, host, docent en cultureel producent. 

Voor de manifestatie van de ziel, voor verbinding, en als een oproep tot liefde en introspectie, is Sydney Lowell een dichter uit noodzaak. Ze ziet haar poëzie niet alleen als reflectie van zichzelf, maar ook als verlengstuk; een verlengstuk dat haar in staat stelt boodschappen te delen met anderen. Elke voordracht is een poging tot toenadering, en een energetische uitwisseling met haar publiek. 

Sydney Lowell heeft op verschillende nationale en internationale podia gestaan. Ook is ze medeoprichter & producent van cultureel platform We The People en online spoken word productie 2PHRASE. 

Foto door Tirza Lempers.

Sunni Lamin Barrow (24) uit Gambia is een opkomende naam in het Nederlandse poëziecircuit. Na jonge jaren optreden als spoken word-artiest, verkent hij nu nieuwe theatrale hybriden in zijn artistieke carrière. 

Foto door Eugenemcfly. 

Sophia Blyden (zij/hen) is schrijver, dichter, programmamaker, literair redacteur en neerlandicus. Maar ook feminist, activist en boekenwurm. Het vertellen en delen van persoonlijke verhalen vormt de rode draad in haar werk en ze gelooft sterk dat de kracht van kwetsbaarheid mensen verbindt. 

In haar eigen (video)poëzie, fictie en teksten staan persoonlijke narratieven altijd centraal. Zo deelt ze over vrouw, van kleur en queer zijn en over haar relatie tot de mensen om haar heen. In 2018 ronde ze de Master Moderne Nederlandse Letterkunde af aan de Universiteit Leiden. 

Daarna stapte ze officieel de culturele en creatieve sector van Nederland in. In die wereld staat het werken met thema’s als gelijkheid, educatie, wetenschap, feminisme en kunst&cultuur voor haar centraal. In 2018 richtte ze ook het feministisch platform Stories of Womanhood op. 

Daarnaast werkt(e) ze onder andere voor de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, Humanity in Action, Stichting Talent & Dreams, Read My World en de VPRO. Sinds 2020 maakt ze samen met Annemieke Dannenberg de poëziepodcast Maxi Poezie en in de zomer van 2021 ging ze mee op schrijfresidentie van De Buren in Parijs. 

Foto door Fenne Jensma. 

David Berman, alias Just Big Hills, is een Arnhemse producer die bekend is om zijn, zwoele beats met sporen van triphop, en postrock. Hij debuteerde pas in 2017, maar wordt nu al grijsgestreamd over de hele wereld. Zijn tienduizenden luisteraars zitten niet Nederland, maar vooral in Los Angeles, Jakarta en Londen. 

Foto door Richenne Zeebregts.