Join us
Back

Sterrenkind | Marco Martens

Donderdag 2 november

20:30 

@ Theater Walhalla, Rotterdam

Drie sterren voor een boek in de krant. Vier voor het hotel waar je verbleef, twee voor het restaurant waar je at. Twee sterren voor het leven dat je runderburger had. We zijn eraan gewend geraakt alles een rating te geven. Maar wat zeggen die sterren nou eigenlijk? En wil je dat jouw kind een sterrenkind wordt?

Als leerling had Marco al moeite met het Nederlandse schoolsysteem. Hij leerde bijwoordelijke bepalingen te benoemen en de loef- en de lijzijde van een berg te onderscheiden, maar hij leerde op school ook een heleboel niet. Daarna was hij tien jaar docent in het MBO. Hoe beter hij ons schoolsysteem leerde kennen, hoe meer het hem tegen ging staan. Nog voor zijn studieschuld was afgelost, hield hij het voor gezien. En nu is hij vader van een kind dat op driesterrenniveau leest en cito-toetsen maken moet. In Sterrenkind pakt hij zijn twijfels bij de lurven in voordracht, een dotje cabaret, improvisatie en muziek. Behalve zijn ADHD-certificaat kwam daar geen diploma aan te pas. ‘Leren waarderen betekent geen rate.’

Sterrenkind wordt geproduceerd door Marco Martens i.s.m. Poetry Circle Nowhere. De afgelopen jaren vervulde Marco een rol als coach bij dit collectief van makers die net als hij veelal een alternatieve route naar het makerschap aflegden. Tijdens de voorstellingen neemt hij steeds een maker vanuit dit netwerk mee als support act.

Joost van Kersbergen regisseerde de voorstelling en voor het schrijven van de voorstelling ontving Marco een werkbijdrage van het Letterenfonds.

Foto: Fred Ernst

Marco Martens is schrijver en performer. Hij maakte voorstellingen voor o.a. Oerol en De Parade en was met zijn muzikale werk op festivals als Zwarte Cross en Lowlands te zien. Marco maakte podcasts over vaderschap en ADHD en hij presenteert het spoken word-programma Tekstuur voor Hiphop In Je Smoel. Met Marlon Penn en Luan Buleshkaj maakt hij de satirische spoken late night show Niks Nieuws, waarin actualiteit en woordkunst samenkomen. Marco is columnist voor Vers Beton en in 2022 verscheen zijn debuutroman Erfgrens bij Uitgeverij De Meent.

Foto: Colin Hill.