Join us
Back

Poetry Circle News | September

De zomerstop is voorbij, de voorbereidingen van het nieuwe seizoen zijn in volle gang en het festivalseizoen heeft prachtige performances en nieuwe inzichten opgeleverd. 

Wat dacht je van het voortraject Words dat Poetry Circle in samenwerking met Nowhere organiseertOf spoken word-stukken die afgelopen zomer in het magazine van De Volkskrant hebben gestaan? Of Sjaan Flikweerts nominatie voor het Lonely Wolf London Film Festival? Of lees je toch liever over de verschillende oud-deelnemers die deze zomer veel op het podium hebben gestaan? Treuzel dan niet en scroll snel naar beneden om te weten wat er de afgelopen tijd speelde binnen en buiten Poetry Circle.

Tijdens het Fringe Festival presenteerde oud-deelnemer Daniëlle Zawadi haar debuut one-woman show “Alstublieft, Zawadi

Op 31 oktober vindt het Brainwash Festival plaats, met het thema New Dividing Lines, waar oud-deelnemers Steff Geelen en Mahat Arab samen met Naeeda Aurangzeb een voorspelling spelen, gebaseerd op Naeeba’s boek 365 dagen Nederlander.

Nieuw Poetry Circle-seizoen

Ben je beginnend spoken word-artiest? Dichter? Schrijver? Maker? Wil je jezelf uitdagen en meer doen op het gebied van performance en woordkunst? Dan is dit je kans: de inschrijvingen van het nieuwe seizoen van Poetry Circle beginnen op 11 oktober. Samen met een groep van 10 tot 15 deelnemers leer in je 18-wekelijkse avonden alle ins en outs van spoken word kennen en ontwikkel je jezelf als performer. Je kan je inschrijven tot 8 november.

We hebben Circles in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leeuwarden, Eindhoven, Zwolle en Tilburg.

Read My World

Read My World is een toonaangevend platform voor het gesproken en geschreven woord uit de hele wereld. Het platform richt zich op schrijvers, artiesten en makers die hun disciplines overstijgen en wil laten zien dat literatuur vele vormen kan aannemen, waarin niet een verhaal verteld wordt, maar ook de wereld wordt verklaard, bevraagd en onderzocht.

Tijdens de afgelopen editie van Read My World waren onze eigen Zeinab El Bouni en Benzokarim ook te zien. Zeinab was deel van Imaging New Spaces, waar ze samen met andere vrouwen praatte over het innemen van ‘space’ als personen van kleur. Benzokarim gaf een bijdrage aan Creative Expressions with Care waar hij met zijn spoken word-performance de samenleving onder de loep nam.

Houd de site van Read My World in de gaten voor een terugblik op de editie van dit jaar.

Wilde Woorden

Op 18 juli vond het Wilde Woorden Festival plaats in het Westerpark. Poetry Circle-artiesten Zeinab El Bouni en Roziena Salihu gaven hier een duo-performance. De vriendinnen hebben elkaar ontmoet tijdens hun deelname aan Poetry Circle en zijn sindsdien onafscheidelijk.
Ook 020-deelnemers Milan ten Brink en Tamar Waning waren te zien tijdens Wilde Woorden, waar ze namens Poetry Circle het podium betraden.

Nieuws uit de community

Voor als je stuk bent

“Voor als je stuk bent” is de debuut dichtbundel van oud-deelnemer Schiavone Simson. Het is een bundel voor alle mensen die denken iets anders te moeten zijn: een andere kleur of een andere geaardheid. Voor iedereen die zich somber voelt, of buitensloten, of onzeker. Deze motiverende verhalen- en dichtbundel, waarin Schiavone’s ritmische woorden ondersteund worden met foto’s, heeft een boodschap voor iedereen die een beetje stuk is.

Je bestelt de bundel hier.

Volkskrant Magazine

Afgelopen zomer pakte Volkskrant Magazine de eeuwenoude traditie van lofdichten weer op. Verschillende spoken word-artiesten namen gedurende de zomer elke week het woord om een gedicht te presenteren bij een kunstwerk, geselecteerd door Wieteke van Zeil. Babs Gons, Roziena Salihu, Jasper Albinus en Derek Otte waren onderdeel van dit project. Klik op hun naam en ontdek de ode die ze schreven en spraken voor elk kunstwerk.

De werkelijkheid heeft mij niet nodig

De korte poëtische film “De werkelijkheid heeft mij niet nodig”, van Sjaan Flikweert, Mirte Hartland en Jörgen Gario is genomineerd voor het Nederlands Film Festival. De film en bijhorende bundel zijn een oefening in loslaten aan de hand van de kleine doden die we tijdens het leven sterven. Check de site van het Nederlands Film Festival voor meer informatie over de film en de nominatie.

ergens thuis en de ruimte ertussen

De korte film “ergens thuis en de ruimte ertussen”, onderdeel van de audiovisuele dichtbundel met dezelfde titel van Sjaan Flikweert, is genomineerd voor Best Dance Film en is semi-finalist Best Poetry Film op het Lonely Wolf International Film Festival in London. Deze korte film bestaat uit een serie spoken word-video’s, gebaseerd op de dichtbundel van Sjaan.